Ключовите теми за България в дебата за бъдещата ОСП остават по-амбициозна външна конвергенция, продължаването на обвързаната подкрепа и запазването на Националната преходна помощ. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на неформална онлайн среща на министрите на земеделието на ЕС. 

Малките ферми ще избегнат ли контрола на условността?

По думите й именно обвързаната подкрепа и преходната помощ подпомагат уязвимите и недофинансирани сектори в земеделието. Министърът допълни, че страната ни настоява за изключване на дребните земеделски стопани от контрола на условността. 

Десислава Танева приветства обявяването на амбициозните цели в Зелената сделка. 

„Това е осъзната обществена необходимост и ние трябва да дадем достатъчно финансова възможност на нашите фермери да бъдат съществена част от постигането на тези цели. Имплементирането им в стратегическите ни планове трябва да бъде в съответствие с националните специфики“, категорична бе Десислава Танева. 

Тя подчерта, че поради това трябва да се определят достатъчно надеждни индикатори за оценка на всяка страна.

Министър Танева изтъкна, че всички фермери в Европа очакват с интерес приключването на дебата за ОСП 2021-2027 г. и приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР). Тя изрази надежда, че по време на Германското председателство новата ОСП ще бъде финализирана. 
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.