Сериозна трудност по отношение на отстояването на общите интереси на пчеларския бранш в България е липсата на обединение на пчеларските организации у нас. Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП), е категоричен, че е невъзможно някоя от съществуващите организации да е саморазпусне доброволно.

 

Пред репортер на Фермер.БГ Михайлов заяви, че по-скоро се търси вариант за обединение на работещите пчеларски организации на конфедеративен принцип. „Това е практика в страните от ЕС, защото в крайна сметка ръководството на една такава Конфедерация ще е на ротационен принцип и всяка от организациите ще може да работи. Още преди 3 години съм предложил този вариант. Ние сме най-младата, но и най-многобройната като членове пчеларска организация“, заяви Михайлов.

 

Още през пролетта на тази година е бил подписан споразумителен протокол между осем пчеларски организации за общо участие по мярката за популяризиране на меда и пчелните продукти. Това Михайлов определи като „бяла лястовица“ и първа стъпка към обединението на сектора.

 

Поискахме конкретизация кои са тези 8 организации. Подписи под споразумението са сложили ръководителите на Български пчеларски съюз, Национална асоциация на пчеларите професионалисти, Български пчеларски съюз – 1899, Национална браншова организация „Български пчеларски съюз“, Национален български пчеларски съюз, Сдружение на биологичните пчелари, Асоциация на научните работници, Национална развъдна асоциация по пчеларство. По думите на инж. Михайлов всички 8 браншови организации ще се обединят и заедно ще работят по Националната програма за развитие на пчеларството 2013-2016 г.

 

„И по програмата, и по новосъздадената наредба се изисква една организация да кандидатства по мярка А. Затова ще работим заедно. Още от понеделник, знаете, започва Есенния фестивал на меда, ще организираме различни пчеларски форуми и изложения с една цел – популяризиране на българските пчелни продукти“, допълни инж. Михайлов. Според него обединението на организациите в сектора е голяма отговорност, но изрази увереност, че конфедеративният принцип ще бъде работещата формула в тази посока.

 

Тъй като бъдещата конфедерация ще представлява сектора и пред институциите, питаме инж. Михайлов защо към момента нито една пчеларска организация не е включена в списъка на регистрираните легитимни браншовите организации на МЗХ. „Ръководствата на всички работещи организации подават информация към МЗХ при искане от тяхна страна. Това, че МЗХ не е включило нито една пчеларска организация в списъка на браншовите организации е дело на самото министерство. Представители на пчеларските организации участват в различни работни групи, но никой досега не е изискал от нас информация относно този списък.

 

Първата стъпка трябва да бъде на МЗХ, не наша“, заяви инж. Михайлов. Според него МЗХ не спазва Закона за пчеларството. „Вместо ние да се самоопределяме коя организация е работеща и легитимна, Министерството трябва определи организацията, която да представлява пчеларите“, е мнението на Михайлов. Още повече, че от 3 години се говори и се обсъжда Закон за браншовите организации, но реални стъпки не са направени и закон няма.

 

Кога е възможно да има Конфедерация на пчеларските организации? На този въпрос инж. Михайлов отговаря лаконично: „Вървим стъпка по стъпка. Надявам се през следващата година да продължим да реализираме идеята. Да, имаме много противоречия, но интересите могат да ни обединят“.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!