„Това, което наблюдавам в крайморския регион, е ад под небето!”. Така проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт определи жестоката суша в общините Шабла, Каварна, Балчик. В тези райони най-силно е изразено засушаването и в момента там е на път да се провали и реколтата от пролетници. Липсата на влага е засегнала всички добруджански общини. 

В търсене на решение: Как да запазим влагата в почвата?

Дъждовете от началото на месец юли от порядъка на 150 литра създадоха по-големи проблеми, смята ученият.

Проф.Киряков: "Валежите дадоха възможност на царевицата да стартира силно, да заложи кочани. Температурите обаче се повишиха, в дълбочина няма достатъчно влага и в момента растенията страдат”.

По думите му слънчогледът издържа повече на суша, има коренова система, стигаща до по-дълбоките почвени слоеве. И двете култури обаче са на път да бъдат „изгорени” от сушата и високите температури. 

Според проф.Киряков подобно екстремно засушаване в два последователни стопански сезона се е наблюдавало преди 30 години в Добруджа. 

Липсата на сняг през зимата е основният проблем и според учените, и според земеделските стопани.

Последствията се видяха при пшеницата, сега се наблюдават и при пролетните култури. Наличието на зимни запаси от влага са решаващи. Всички пролетни и летни валежи се оттичат в суходолията и нямат същия ефект, какъвто носи със себе си снегът и бавното напояване на чернозема. 

Суховеите са другият фактор, който изгаря растенията. Най-често те се появяват през август, но през последните години започват още от май-юни. Типичен пример за това са превърнатите в слама пшеници през настоящата стопанска година. 

Общо 1 млн.800 хил. дка са площите с царевица и слънчоглед в Добруджа.

В момента царевичните растения изсъхват, започва отпадането на листа и кочани. При слънчогледа все още има райони в Добруджа, в които, ако падне до дни дъжд, реколтата може да бъде частично спасена.