176 кг/дка е средният добив от пшеница в земеделските кооперации в Добричка област, съобщи за Агри.бг Кирил Комитов, председател на Областния съюз на кооперациите.

Зърнопроизводители: Жътва на царевица няма да има

Причините за невижданите през последните 20 и повече години резултати са комплексни.

Кирил Комитов: „Основната причина е невижданата суша, започнала още миналата година. След това преди жътва дойдоха късни дъждове, които влошиха качеството на зърното.”

Той допълва, че в кооперациите отчитат и грешки в технологията. „Имам предвид прекомерното торене – внесения тор през март и несбъднатите прогнози за дъжд, които синоптиците обещаваха”. 
Единственото предимство при тези валежи е благотворното им действие върху пролетните култури в районите, в които са паднали. Като цяло обаче пролетниците вече страдат от сушата и долните им листа падат. 

Много от листната маса на царевицата и слънчогледа в Добруджа започва да съхне заради недостатъчно дъжд. Липсата на влага си казва думата.

В западния район на Добричка област има повече валежи и пролетните култури все още се крепят. „В общините Шабла, Каварна, изобщо край морето положението е много сериозно. Там е тотална суша. И за есенниците, и за пролетниците. Дай, Боже, да падне дъжд!”, не крие надеждите си Кирил Комитов. 

39 са земеделските кооперации от Добричка област, които членуват в Областния съюз. На 30 юли браншовата структура ще се събере на общо събрание, за да анализира резултатите от „бялата” жътва.  

Ако сушата продължава, това ще има сериозни икономически последствия, категоричен е още Кирил Комитов. Дори и пролетниците да дадат добра реколта, те няма да могат да компенсират загубите от пшеницата и ечемика. 

44 % е средната площ на пшеницата в земеделските кооперации в Добричка област. При тази провалена реколта основното приходно перо го няма.

Така разчетите започват със сериозен минус, а предстои изплащане на ренти, подчерта Комитов.

„В уставите на кооперациите е записано, че рентата се формира от 30 % от остойностената продукция. Какво се получи обаче? Когато съседът арендатор дава 100 лв./дка, то и кооперацията дава толкова. Високите ренти тръгнаха от тях, а не от нас. Те ги вдигнаха, за да вземат земята. На места обаче имаше и обратни случаи. Като цяло това не е редно”, анализира още ръководителят на браншовата организация в Добрич.

Комитов смята, че наесен положението ще бъде сериозно, тъй като „както и да смятаме, разходите са големи, а приходите – малки”.