„Земеделието е пред сериозно изпитание. Дори и да се съвземем след пораженията от сушата, последствията ще се усещат най-малко 2-3 години”, смята Кирчо Шарков, председател на ЗКПУ „Сеяч” във варненското село Царевци. 

Опасност: Пролетниците изсъхват в Добруджа

„Бялата” жътва приключва много зле в кооперацията – средно с по 50 кг/дка.

„Едва изкарахме семена за посев, не ни стигат и в момента купуваме. Имах 350 дка елитни семена за възпроизводство, но всичко замина. Зърното е спаружено и свито”, допълва още стопанинът. През миналата есен в кооперацията са заложени 4400 дка пшеница. 2000 дка от тях пропадат на 100 % и са презасети с царевица и слънчоглед. 

Според Кирчо Шарков проблемът със засушаването не е нов. „Като започнем от миналото лято, есента и зимата – нямаше валежи и сняг. Пролетта на 2020 също. Така още в началото на април пшеницата започна да съхне”, връща се назад във времето производителят. От 20 дни станцията в кооперацията показва 0 % влага.

Кирчо Шарков: "При пролетните култури нещата бяха добре, но и там вече се влошават. При нас не е валяло от началото на юни. Явно и при царевицата и слънчогледа няма да имаме реколта, а само загуби”.

„Лошите” подаръци на природата изискват съответна реакция. От 3 години кооператорът проучва възможностите за прилагане на No-Till и Strip-Till технологиите. 

„Трябва да намерим начин да запазим почвената влага. Ако имаме още една такава година, много хора ще бъдат принудени да се откажат и ще фалират”, разсъждава Шарков. Той смята, че за да се приложи каквато и да е технология, трябва да има подготовка на почвата. „Най-късно от догодина почвам поетапно да работя в тази посока. Убедил съм се, че това трябва да правим – да пазим влагата в почвата. От 3 години следя процесите при щадящите технологии у нас, посещавам колеги, гледам по полетата, проучвам”, споделя още земеделецът.

Той уточнява, че през тази година е мислел да си закупи необходимата техника, но тази инвестиция ще се забави. Въпреки това промяната в начина на обработка на почвата е належаща и необходима, за да продължи да прави земеделие.