Знаете ли как да прилагате интегрирана растителна защита в своята оранжерия? На този въпрос ще отговорят експерти, по време на първия семинар за интегрирана растителна защита. Събитието ще се проведе на 25 октомври в Аграрен университет – Пловдив от 10:00 ч. Форумът се организира от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), научи Агри.БГ.

Ново в оранжерията: луминесцентни покрития


Интегрираната растителна защита е система за регулиране числеността на основни вредители на растенията под праговете на икономическа вредност, при използване на резултатите от природното регулиране, заедно с познати методи за борба, прилагани самостоятелно или съчетавани по най-целесъобразен начин. Използвайки този метод, фермерите получават по-качествена продукция. 


Именно затова ще говорят експерти по време на семинара. Ще се засегнат основните принципи и цели на интегрираната растителна защита при домати, краставици и пипер, изискванията към дадена оранжерия – температура, влажност на въздуха, светлина, почва, сеитбообръщение и т.н.


Ще се говори още за разсадопроизводството, почвите и торенето – как да се тори, каква да е почвата. Тема ще бъде и напояването, като тук ще се представи и списък на икономически вредните болести – гъбни, бактерийни, вирусни.


Разбира се, след неприятелите, няма как да не се споменат и методите за борба с тях.


„Ще засегнем агротехническите и организационни мерки при разсаждане, при развитие на вегетативната маса, при цъфтежа, при плодообразуването, както и стратегията за борба с вредителите. Там, където методите не помогнат, ще представим и леки, селективни химични прерапати, но само, когато се налага“, обясни Атанас Кунчев, изп. директор на БАПОП.


Лектор на събитието ще бъде Ангел Дойчинов. Той е експерт с богат опит в растителната защита не само в България, но и в цяла Източна Европа.


„Това е първият семинар на асоциацията за интегрирана растителна защита. Поставили сме си цел на общото събрание да помогнем за развитието на нашите колеги в сектора чисто теоритично и практически. Смятам, че именно чрез такива мероприятия, ще успеем да помогнем на фермерите да произвеждат по-качествена стока, която да може да се реализира освен на родния пазар, но с още по-голяма сила и на европейските пазари. Продиктувани от това наше желание, каним всички колеги от сектора, да посетят семинара“, добави Кунчев.


След събитието по интегрирана растителна защита, от Асоциацията ще проведат още един семинар, този път за хидропонното отглеждане на зеленчуци.

 

Записването за семинара става до 18 октомври на е-мейл [email protected] или на тел.: 0890306667