Тези дни в Испания бяха представени любопитни нововъведения в сферата на оранжерийното производство. На събитие в агроиндустриалния технологичен център Adesva учени споделиха резултатите от тестове, проведени в експериментални оранжерии с горски плодове. В тях са били използвани луминесцентни пластмасови покрития с технология за фотопреобразуване Magic Lite, пише agrodiariohuelva.es.

Агрономът съветва: Пазете се от кубинска мана

Изследванията с ягоди, малини и къпини са били проведени през сезон 2017/2018. Сега учените споделят своите успехи.

При ягодите е било доказано, че използването на луминесцентни пластмасови покрития е довело до увеличаване на добива с 15%. Показателите за узрялост, съдържание на захар и др. били идентични на плодовете, резултат от традиционно оранжерийно производство.

Учените регистрирали и увеличен добив от 15% при малините. При боровинките реколтата била 60% по-богата. При тези две култури обаче трябва да се направят допълнителни изследвания.

Тази технология има голямо бъдеще в сектор оранжерийно производство на горски плодове, смята Фредерик Пейлерон, генерален директор на компанията, която стои зад производството на покритията. Неговото предприятие вече 30 години разработва луминесцентни продукти, които съдържат оптически активни вещества, които взаимодействайки със светлината, създават конкретни ефекти.

Тези вещества може да се интегрират в основния материал с цел осигуряване на желаните оптически характеристики за приложение, в това число и за земеделски нужди.

Патентованите добавки позволяват да се преобразуват падащите лъчи естествена слънчева светлина (или изкуствена), за да се повиши поглъщането им от отглежданите култури.