Тютюнопроизводители от област Благоевград подготвят протестен митинг в Хаджидимово днес. Според производителите причината е „дискриминационното определяне на размера за доплащанията за тютюн от сортовата група „Басми”, която е най-масово отглеждана в региона“.

 

Преди десетина дни министърът на земеделието издаде заповед, с която определи националните доплащания за тютюн през 2013 г. по сортови групи. За премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн сортова група „Басми” за тютюнопроизводители с референтни количества до 2 т националното доплащане е по 3,00 лв./кг, а за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 т – по 2,04 лв./кг.

 

За премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Каба Кулак” националното доплащане ще е по 1,60 лв./кг, за сортова група „Бърлей” - по 1,17 лв./кг, а за сортова група „Виржиния” - по 0,93 лв./кг.

 

На проведена в края на миналата седмица среща между ръководството на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) и зам.-министър Бюрхан Абазов, стопаните са получили уверение, че предвидените средства ще постъпят в сметките на тютюнопроизводителите до началото на месец май.

 

През миналата година за национални доплащания производителите са получили 84 млн. лв., а през тази предвидената сума е 100 млн. лв. Според статистика на НАТ 2010 национални доплащания от държавния бюджет за тютюн ще получат над 42 000 тютюнопроизводители.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!