Консултативния съвет по тютюна заседава днес в Гоце Делчев. Министър Мирослав Найденов и тютюнопроизводители ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред сектора.

 

В официално изявление вчера, аграрния министър заяви, че ще защити българските производители на ориенталски тютюн.

 

Всички сме единни и Министерство на земеделието и храните, и евродепутати и депутати в позицията, че трябва да защитим интересите на българските производители на ориенталски тютюн. Това заяви Найденов след среща с евродепутатите в МЗХ. Тя се проведе в отговор на извънредната среща в Скопие, в петък (14 септември 2012 г.), на представителите на бранша от балканските страни и Италия, които са дискутирали промяна в директивата за тютюните, засягаща производството на ориенталски тютюн.

 

Министър Найденов посочи, че България е на първо място по производство на ориенталски тютюн в света и забраната му би довела да загуба на поминък на около 200 хил. души. Отворени сме за всякакви мнения и предложения от всички страни, които ще ни помогнат да защитим поминъка на около 40 000 български семейства, ангажирани в това производство. Той беше категоричен, че тютюнопроизводството е без алтернатива за тези семейства от гледна точка на икономическото им състояние и на традициите, които имат в добива на тютюн.

 

От своя страна евродепутатите Илияна Йотова и Владимир Уручев, които присъстваха на срещата, се ангажираха да обсъдят проблема с колегите си от съответните политически формации в Европейския парламент.

 

Преди седмица тютюнопроизводителите изпратиха писмо до Еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, в което алармират за очакваните последствия за земеделските производители, заети с отглеждането на тютюн в България.

 

Една от целите, които тютюнопроизводителите в България си поставят, е създаване на организации на производителите съгласно изискванията на ЕС, което е в процес на реализация. Отглеждането на тютюн е изключително трудоемка дейност. Заетите в този сектор в България са около 240 000 души, което прави тютюнопроизводството основна заетост в много селски полупланински райони на страната, където има ограничени икономически алтернативи или такива изобщо липсват.

 

По въпроса за липсата на алтернативи на тютюнопроизводството в България спор няма – единомислие е налице както сред тютюнопроизводителите от Националната асоциация, така и сред ресорните институции в лицето на Министерство на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие”, Парламентарната комисия по земеделие и експерти в областта. Макар че това бе констатирано за пореден път на провелия се на 2 август 2012 г. Консултативен съвет по тютюна, тютюнопроизводителите работим в посока частично преориентиране на бранша. Едрите производители например в Пловдив, Плевен, Стара Загора имат такава възможност и вече изцяло са преминали към отглеждане на други култури. В някои погранични райони обаче като Кърджали, Хасково, Благоевград поради плитките и наклонени почви не може да има алтернативно производство, така и в Североизточна България, където голяма част от тютюнопроизводителите са малоимотни.

 

Европейската комисия обмисля някои екстремни мерки, които ще доведат до стандартизиране на тютюневите продукти, които се продават в ЕС по отношение на външния вид на опаковките, формата и размера на продуктите и дори унификация на вкуса чрез забрана на използване на някои съставки. Стандартизирането на тютюневите продукти чрез премахване на разликите между тях ще доведе до намаляване на инвестициите от страна на производителите на цигари в техните продукти, себестойността на продукта и крайната цена ще бъдат намалени и потребителите ще започнат да купуват най-евтините продукти, като ще се ориентират и към незаконния пазар. Намаляването на стойността на продуктите, което ще доведе до намаляване на стойността на целия пазар ще доведе до намаляване на цената на тютюна, производителите на цигари ще започнат да купуват по-евтин и по-нискокачествен тютюн.

 

Това ще принуди голяма част от българските тютюнопроизводители да изоставят единствената доходоносна земеделска дейност поради липсата на икономически смисъл. Ние се надяваме, че принципите на ЕС за по-добра регулация ще бъдат заложени в предложение на Комисията за политики за контрол на тютюна, което ще избегне ненужните и нежелани последици, които намаляват икономическата стойност на цялата верига на тютюна и особено в настоящото време на икономическа рецесия”, се чете в писмото, изпратено от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – 2010.

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!