Турското правителство стартира проект за продажба на по-евтини плодове и зеленчуци директно от общините към потребителите. 
 
В резултат на това цените паднаха наполовина, пише местният вестник „Йени шафак“, цитиран от БТА. Целта на мярката е да се пребори със спекулата с хранителни стоки в страната.
 
Очаква се турските власти да предприемат още мерки. Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще направят същото и с цените на други стоки, като ориз, булгур, леща.
 
Първите пунктове за продажба отвориха врати в Истанбул и Анкара. Чушките поевтиняха от 12 лири (3,94 лв.) на пазарите до 6 лири (1,97 лв.) на общинските пунктове. Цената на лука падна от 5 лири (1,64 лв.) на 2 лири (0,66 ст.). Доматите на клонка се продават за 3 лири (0,98 лв.), а картофите – за 2 лири.
 
Сред плодовете и зеленчуците, чиито цени достигнаха своя връх миналата седмица, бяха още патладжаните, спанакът, мандарините. Днес те внезапно започнаха да падат. Като цяло по-ниските цени на регулационните пунктове доведоха до понижение и на цените на пазарите с около 25%.