Технически персонал от Турция, Русия, Украйна и ООН се среща в петък в Истанбул. На срещата ще  се обсъди черноморската сделка за зърно, която трябва да изтече по-късно този месец, каза турският министър на отбраната, цитиран от информационния сайт aa.com.tr.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Преди срещата на заместник-министрите на отбраната е необходимо да се проведе среща с технически персонал от ООН, Турция, Русия и Украйна“, каза Хулуси Акар в четвъртък.

„Тази среща ще се проведе в петък, 5 май 2023 г. След нея, през следващата седмица ще се проведе среща на заместник-министрите“, каза Акар в Кайсери, Турция.

ООН, Турция, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул през юли миналата година за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, които бяха спрени след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Сделката изтича на 18 май.

„Продължаваме усилията си да ускорим нашите преговори възможно най-бързо преди изтичането на този период и да гарантираме, че това споразумение ще продължи, без да причинява смущения“, добави Акар.