Заместник министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, заяви пред репортери в Народното събрание, че с предстоящите промени в Закона за тютюна, сектора ще регулира от пазарните принципи. Днес в Парламента ще се гледат промените в Закона за тютюна.

 

„Подпомагането в сектора ще се осъществява на принципа на общата организация на пазарите в съответствие с европейското право и по българското законодателство по Закона за подпомагане на земеделските производители”, обясни Димитров.


По думите му, с промените от общинските кметове ще отпаднат редица задължения – проверки по места, допълнителна администрация, която са поддържали по закон, водене на регистри и ангажиране на голям потенциал в определен период от време.

 

„В закона са регламентирани нов начин на подаване на информация, нов начин на изпитване на вредното въздействие и физикохимичните и биологични граници, на които трябва да отговарят тютюневите изделия. Регламентирани са по един по-прост начин, така че информацията по по-лесен начин да достига до държавата и до заинтересованите в сектора”, обясни зам.-министърът на земеделието.