Леко увеличение в цената на  пшеницата от клас III, ечемик и ръж се наблюдава на необятния руския пазар от няколко дни.  Според наблюденията на анализаторите от Института по агропазарни изследвания, най-ниските стойности в ценовата скала за зърнениете култури остават за  Сибирския федерален район - пшеница клас III се продава за 5.9 хил. рубли за тон, IV клас - 5,3 хил. рубли, V клас - 5.4 хил. рубли, докато в централните райони -  зърно от клас III, се осъществява от 7100 и 6800 рубли за тон. Според  анализаторите, цената на царевицата ще продължи да расте, включително в региона на Алтай.


Институтът отчита, че през септември и началото на октомври на вътрешния пазар ценовото движение е било в застой, до момента, в който беше намален железопътния транспорт на зърно  от Сибир и Южен федерален Райони, което даде нов тласък на следващото увеличение на цената. Нещо повече, тази тенденция е съпроводена и с факта, че земеделците са изкарали и по-ниски добиви. Освен това Украйна въведе  квоти за износ на зърно, което ще усложни износа на зърно от страната. Затова агропазарните експерти прогнозират, че ценовия таван на продукцията не е достигнат и очакват повишение.



Според прогнозите на ведомството, производството на зърно тази година ще възлиза на малко повече от 60 милиона тона. Трябва да се вземе под внимание  и прехвърлянето от миналия сезон, което е около 14 милиона тона. В резултат на това, Русия отговаря на потребностите на вътрешния пазар,  но не се знае какво ще е положението с резерва й.



Според прогнозите на Института, реколтата през следващата година също ще бъде по-слаба. Засяването на зимни култури в много райони на страната вече е неуспешно. В много региони на зимна пшеница, се наблюдава суха почва. В южните ариали пък в последните месеци имаше проливни дъждове. Държавните субсидии едва ли ще им позволят да покрият изцяло собствените си загуби. Оказва се, че тази година в Русия не разполагат и с достатъчно грах, овес и царевица. 




© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!