Цената, на която се изкупува млякото на фермерите от сдружението „Ривър милк“ отново е коригирана надолу. Мандрата, която прие да купува млякото на стопаните, след като предишният преработвател спря без предупреждение, вече фактурира част от суровината по 40 ст./л, вместо първоначално уговорените 50 ст./л.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Причината за тази корекция, според преработвателя, е по-ниската масленост на млякото. Промяната важи за всеки литър с масленост под 3.4%. 

„Кравата не е машина да я настроиш на по-малка или голяма масленост. Не е реално в два съседни дни маслеността да е с почти 1% разлика. Животните ядат едно и също, гледат се при еднакви условия“, коментира за Агри.БГ Петър Карадамянов от „Ривър Милк“. Отговорът, който получават животновъдите в такива моменти е един и същ – „каквото покаже пробата“. 

Въпреки неприятната ситуация млекопроизводителите не могат да загърбят единствената си възможност за реализация. На този етап нямат избор и ще продължат да предават млякото си. Мандрата взема цялото количество, което издояват за ден. 

За предаденото през май мляко, парите ще достигнат до производителите в края на юни. Преработвателите се оправдават, че не могат да платят по-бързо. 

Петър Карадамянов продължава да търси още варианти за продажба. Едновременно с това, заедно с колегите си не спират и да подаряват от суровината, чиято цена от 40-50 ст./л не достига до никъде, на фона на направените разходи.
Карадамянов обаче е оптимист и се надява, че млякото ще поскъпне, но за всички е ясно, че в момента  преработвателите мачкат всички. 

Според него на големите играчи в бранша не им пука, че в България реално няма мляко, наличното не достига, но въпреки това преработвателите не дават цена за продукцията. 
Работи се с вносна суровина. „Не може да е мляко това, което по 18 дни е в камиона и не се разваля“, убеден е животновъдът. 

Преди десетина дни сдружението на производители "Ривър Милк" остана без възможност за реализация на около 6 тона краве мляко дневно, след като на 23 май вечерта стопаните са разбрали, че от следващия ден никой няма да дойде за суровината им.

Животновъдите решиха тогава да подаряват млякото, поради липса на купувачи и реален пазар. В сдружението членуват 7 животновъди с 800 говеда, които са в пловдивските села Мътеница, Долна махала, Горна махала и Бегово.