Цената на свинското месо в Испания ще продължава да се покачва – тенденцията е аналогична на онази, която се наблюдаваше през 2015 г. Изключение прави фактът, че тази година в Испания на пазара се доставят свине с по-ниско тегло, съобщава meatinfo.ru.

Великобритания обмисля данък върху червеното месо


„В момента пазарната цена на свинете възлиза на € 1,046 / кг живо тегло при средно тегло на животно около 111 кг“, отбелязва Мерседес Вега, генерален директор на Genesus в Испания, Италия и Португалия.

„Докато месокомбинатите престанаха да губят пари и започнаха да получават прилична печалба, в това време производителите, ако приемем в качеството на еталон за стойността на производството показателите от първите две тримесечия на 2018 г., губят от 1,05 до 1,1 евро на кг“, сочат изчисленията на Вега.

В допълнение към тази ситуация всички са съгласни с това, че тази година на пазара се доставят по-леки свине, сравнено с година по-рано. Средното тегло възлиза на около 110,98 кг при 113,57 кг през 2017 г. Доставките на свине са повече, повишила се е пропускливата способност на скотобойните, поради това месокомбинатите не губят печалба при условие, че се увеличава обема на поръчките. Известна неопределеност битува на пазара – тя е свързана с разпространението на африканската чума по свинете в Европа.

Освен това потреблението на свинско месо в Испания намалява поради ефекта от дълбоката финансова криза, която стартира още през 2008 г. Натиск оказват и групите от вегетарианци, вегани и борци за правата на животните. Свой принос за този спад има и еволюцията на структурата на населението в Испания – има все повече възрастни хора, а семействата вече се състоят от един или двама души. Ефект оказва и отказът от традицията да се организират семейни обеди и вечери.

Оценките за потреблението на месо в страната тази година изглеждат по следния начин: свинско месо (46 кг/година.), говеждо месо (12 кг/година.), птиче месо (30 кг/година.), овче и козе месо (4 кг/година.), заешко месо (1,5 кг/година.), други видове меса (2 кг/година).