Цените на пшеницата в Западна Европа се повишиха в петък с фючърси на борсата в Париж, което е изкачване до най-високото ниво през последните повече от шест месеца. На базата на прогнозата за слаба реколта в Аржентина, това усилва оптимистичните перспективи за износ на европейска пшеница. Пшеницата за брашно на парижката борса Euronext се повиши с 1,25 евро, или с 0,6%, до 210,00 евро за тон в 17:04 Гринуичко време.

 

Ценови нива от 211,00 евро/т за последно са регистрирани на 15 май. Според дилъри, обаче, движението е станало в празнично за САЩ време и ще трябва да бъде потвърдено когато зърнената борса в Чикаго възобнови дейността си (борсата не търгува в четвъртък и петък заради Деня на благодарността).

 

По официални оценки реколтата от аржентинска пшеница е 8,5 млн.т, което е под частно прогнозирани нива и потвърждава лошите перспективи за реколтата, което означава намаляване на доставките от Аржентина и изместване на търсенето към други износители като САЩ и ЕС. Седмичните данни на ЕС също стимулират положителни настроения относно износа. 28-е страни-членки на ЕС спечелиха 577 000 тона от седмичните разрешителни за износ на мека пшеница.

 

Това прави обема досега през 2013/2014 г повече 50 на сто над нивото от последната година и позволява на ЕС достигане на рекордни обеми през този сезон. Това стана след финализирането на сделка с 60 000 т френска пшеница с Египет в търг в сряда. Стабилни са и позициите в търговията с пшеница на Германия. Според германски търговци, ако очакванията за ниска реколта в Аржентина се потвърдят, това може да означава, че Аржентина едва ли ще играе значителна роля в глобалния пазар на износа през следващите месеци.

 

Това от своя страна може да отвори нови възможности за продажби на европейска пшеница на пазари като Южна Африка, например. Бразилия, която внася огромни количества от Аржентина, също ще бъде принудена да търси алтернативни доставки. Цените на фуражното зърно на борсата в Лондон са по-високи от януари до £ 1.00 или 0,6 на сто при £ 165.25 за тон.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!