На фона на все повечето земеделски производители, които са на ръба да се откажат заради ниските изкупни цени, трудните пазари, неефективното подпомагане, тежката бюрокрация и какво ли още не, все повече хора заменят професиите си на лекари, учители, икономисти, за да се отдадат на работата със земята. Едни от тях за Снежана и Михаил Караянчеви от „Тревясалата ферма“.

Как пуста и неплодородна земя може да се превърне в градина?

Преди 10 години те се впускат в смело начинание – купуват имот във варненското село Здравец и започват да отглеждат зеленчуци за собствена употреба. С годините обаче навлизат все по-дълбоко в дебрите на биодинамичното земеделие и алеопатията и се регистрират като земеделски производител. Днес отглеждат над 200 растения, защото една от мисиите им е да запазват и разпространяват сортове семена.

„Разполагаме с декар и половина, където ни е къщата. Имаме още един двор от 1,6 декара, както и 11 дка извън селото, но пак в района. Когато семената се извличат от растенията, има такива, които не трябва да се опрашват. За да са чисти и добре отделени, трябва част от растенията да са в другата градина“, разказва Снежана. 

Семейството разполага и с поликарбонатна оранжерия от 32 квадрата с УВ защита. В нея се отглеждат някои по-специални растения, разсади, както и зеленолистни в началото на сезона, когато е още студено.

„Основната ни слабост и това, в което се развиваме като направление, са зеленолистните зеленчуци. Най-търсени са манголд и кейл, известен още листно зеле. То съдържа съставки, които се срещат и в месото, затова е много подходящо за вегани и вегетарианци“, обяснява фермерката. 

Клиентите проявяват голям интерес и към горчивия пъпеш, който се отглежда в оранжерията, защото не понася рязка смяна на температурата. 

„Получихме семената като подарък от една жена на Фермерски пазар Варна в рамките на ежегодната инициатива за размяна на семена. Вече успешно го отглеждаме и правим извлек от самите плодове, който е много ценен за намаляване на кръвната захар и холестерола“, твърди Снежана.

Именно Фермерски пазар Варна е мястото, където тя и съпругът й два пъти седмично реализират своята продукция – зеленчуци според сезона, семена, разсад. Клиенти идват и на място в градината или им пишат във фейсбук, като поръчката се изпраща по куриер. 

„Специално за по-екзотичните растения има все повече клиенти, които четат и се интересуват. Но основната ни мисия, когато започнахме да участваме на фермерския пазар, е да им подаваме информация и вече те, ако имат желание и време, да проучат и да видят дали това е тяхната храна“, споделя производителката. 

В самото село също се усеща раздвижване, особено през последната една година на пандемия. По думите й има тенденция за връщане на младите към земята, а тя и съпругът й с желание помагат на новозаселилите се семейства, за да създадат сами общност за себе си и децата.