Групата AUGA, най-големият производител на органични храни в Европа, разработи и пусна на пазара първия хибриден трактор, който съчетава електрическо задвижване с биометаново задвижване. Тракторът AUGA M1 е първата стъпка на компанията в предлагането на технологични решения, които намаляват приноса на земеделието за климатичните промени, пише Agroportal24h.cz.

Ферма, в която всички машини John Deere са черни

Готови сме да предоставим на потребителите по целия свят достъп до храна, без да компрометираме природата. Консумирайки така произведената храна, самите хора имат положителен ефект върху изменението на климата всеки ден. Убедени, че все повече хора искат да живеят по този начин, казва Кейстутис Юшчиус, главен изпълнителен директор на AUGA - компания, която се ангажира да стане световен лидер в технологиите за устойчиви и биологични храни.

Според учените селското стопанство е отговорно за почти 1/4 от глобалните емисии на CO2, които причиняват парниковия ефект. Най-голям принос има използването на изкопаеми горива в селскостопанските машини.

По думите на изпълнителния директор на AUGA, технологията, разработена в Литва, ще помогне за разработването на глобален модел на производство на храни, който ще намали щетите върху околната среда.

Когато преди 3 години за първи път изчислихме емисиите си, установихме, че до 30% от емисиите ни идват от използването на изкопаеми горива във фермите. Ето защо ние поехме водещата роля в разработването на технологии, които ще доведат до нов стандарт на устойчиво земеделие и значително ще намалят емисиите по цялата хранителна верига. Това е първият резултат от тази работа - трактор, задвижван от биометан и електричество, каза Юшчиус.

Компанията планира да направи тракторите и други технологии достъпни за фермерите по целия свят и по този начин да допринесе за решаването на глобалния проблем със замърсяването в селското стопанство и да предостави на потребителите това, от което се нуждаят - храна, която се произвежда, без да се навреди на околната среда.

AUGA М11 е хибриден трактор и е проектиран от литовски инженери. Той е уникален с това, че решава основните проблеми, които възпрепятстват комерсиализацията. Предполага се, че дизайнерите са намерили решение на проблема със зареждането с гориво и поддържането на трактора в непрекъсната работа през целия работен ден. Патентованият дизайн на машината позволява монтаж на по-големи бутилки от биометан.

Тракторът AUGA M11 използва хибридна биометан-електрическа система. Когато работи, двигателят с вътрешно горене, задвижван от биометан, произвежда енергия и я предава директно на електродвигателите, които въртят колелата.

По време на нормална работа, която не изисква много енергия, тракторът съхранява произведената енергия в батерии. Специфичното при тази система е, че не губи енергия при ниски натоварвания, използва сравнително малък, но ефективен двигател и е в състояние да произвежда огромни количества енергия, когато е необходимо. Тези решения позволяват на AUGA M11 да работи до 12 часа без прекъсване.

Второто преодоляно препятствие е липсата на развита инфраструктура от бензиностанции за биометан. Групата AUGA е решила този проблем, като предлага бърза и удобна смяна на газовата касета.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

1/3 от заводите за трактори "буксуват"

Цветомир Нечев - актьорът, който избра земеделието като призвание

Ново устройство елиминира колорадския бръмбар като проблем