Тодор Савов от Варна е победителят в тазгодишното състезание по обезкостяване на агнета, което се проведе на Десети национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Медиен партньор на събитието е Агри.БГ.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Общо петима мъже и една жена участваха в състезанието по обезкостяване на агнета под вещия надзор на кулинарния спец Ути Бачваров.

Веднага след състезанието кулинарният тв водещ вложи крехките агнешки мръвки в голям Гергьовски курбан.

Еднотоновата курбан чорба ври в исполински меден казан. Ръчно кованият  готварски съд с диаметър 2 м е направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. Премиерата на казана бе през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж , Ути готви в него за петстотен път.

В Гергьвския курбан кулинарният спец сложи месото от 5-6 агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

Общо 2000 порции от готовата чорба бяха раздадени за здраве на Гергьовден.