Земеделието в бъдещето със сигурност ще претърпи много промени, свързвани с продукти - сортове и хибриди с по-малък въглероден отпечатък, които трябва да бъдат още по-гъвкави и адаптивни за променящия се климат и не на последно място - дигитални решения, които да успеят да помогнат за справянето с проблемите с работната ръка.

Това каза Тодор Евтимов, маркетинг и технически мениджър в BASF България по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

„Ако преди 10 години новите продукти първо минаваха вътрешни тестове, за да покрият параметрите, които компанията е поставила за ефикасност, след което се стартира процедура и тестове по законодателни мерки и регулаторни мерки, то днес е точно обратното. Стартира се с тестове, които да докажат, че активното вещество или продукт отговаря на всички нови критерии на ЕК и едва след това продуктите започват да се тестват за тяхната практическа ефикасност в земеделието“, посочи Евтимов в разговора с Христина Василева, зам.-главен редактор в Агри.БГ. 

Той представи новостите и иновациите в растителната защита и дигитални решения в земеделието, които помагат на фермерите да произвеждат по-качествено и по-бързо и по-надежда.

През последните години BASF инвестира много в решения за управление на фермата. Това е голяма платформа с множество възможности - да улесни административния процес на една ферма, преминавайки в мониторинг на машини и на работна ръка и достигне до това да дава съвети и приложения. 

Друго интересно приложение има за цел да известява земеделските производители за евентуална опасност свързана с насекоми или неприятели. То ще позволи на фермерите да оптимизират максимално работният процес и да извършват всички третирания в най-правилния момент, без да поемат излишни рискове”, разказа Евтимов.

Той информира, че BASF и BOSCH са разработили заедно и софтуер, който може да разпознае различни видове плевели в реално време и инжекционна система, която позволява на дюзите на пръскачките да се включват и изключват за части от секундата. 

“Това дава огромно предимство, защото третирането на полето става върху целеви обекти, а така се спестява използването на препарат, а оттам и до спестяване на средства за фермера”, добави Тодор Евтимов. 

Очаквайте скоро видео от участието на Тодор Евтимов  във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.