Всяка година международното изложение Агра 2020 в Пловдив има съпътстваща програма от презентации и семинари. Интерес за фермерите, особено тези, които се занимават с биопроизводство, със сигурност ще предизвика конференцията „Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“. 

Изтеглят плащанията за биопроизводителите през месец май

Тя е планувана за 20 февруари, а сред организаторите са Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, Министерството на земеделието и Българска асоциация „Биопродукти“. 

Страната специален гост на това шесто издание на форума е Нидерландия. Тя е близо три пъти по-малка от България, но с три пъти по-голямо население. Има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в био земеделието, обясняват организаторите. 

Статистиката сочи, че 75 хил. ха (4%) от земеделската площ на страната се обработват по биологичен начин. Както площите, така и сертифицираните био компании непрекъснато се увеличават. Само за миналата година делът на био продуктите на пазара е нараснал на 4,3 %. Любопитно е, че нидерландските био производители не получават подпомагане на площ за био производство. 

На конференцията българските био фермери ще могат да почерпят ценен опит от своите нидерландски колеги, както и да се запознаят с амбициите на Нидерландия да бъде лидер в кръговото земеделие след десет години. 

Страната вече има разработена визия и план за действие, а нидерландските производители и преработватели са окуражавани да търсят за „затварянето“ на кръга във фермите си партньори в други страни. България може да бъде сред тях, убедени са организаторите.

Конференцията се провежда в ключов момент за българския био сектор, който е изправен пред сериозни предизвикателства. Едно от тях е, че пазарът продължава да изпреварва производството. През 2020 г. се очаква най-накрая да бъде отворен нов прием за подпомагане на био производители. За тях са предвидени 40 млн. евро за следващите три години, но с допълнителни условия. 

Друго предизвикателство пред биосектора у нас е, че от догодина влиза в сила нов регламент за биологично производство на Европейската комисия. Една от целите на стратегията „От фермата до трапезата“, подробности по която се очаква ЕК да представи скоро, е именно увеличаване на биологичното производство. 

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските био производители. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български био марки. 

Сред специалните говорители на конференцията е Marian Blom, която представлява трите големи био асоциации в Нидерландия – на фермерите, на преработвателите и на търговците. 

Пазарните тенденции и възможности за реализация на био продукти ще бъдат представени от нидерландска компания, която е водещ търговец на био семена и плодове за хранителната промишленост.

Предвидена е и дегустация на био продукти на български производители. Остават още шест дни за предварителна регистрация на [email protected].