Прибраната пшеница в област Пазарджик тази година е с по-лошо качество. Основната причина за това са гъбичните заболявания и изискванията за наземна техника, които спряха много от производителите да предпазят реколтата си. Това каза Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие в село Ивайло за Фокус.
 
„Основно на качеството повлияха гъбичните заболявания. Сред тях можем да откроим ръждата, която се появи на няколко етапа. Първият етап беше заедно с борбата срещу плевелите и тогава повечето от производителите се справиха с нея. Вторият и третият етап на ръждата беше по време на напредването на житните култури, тоест изкласяване и цъфтеж. Тогава нашата наземна техника не можеше да отговори на изискванията, тъй като полската уредба на по-голямата част от пръскачките е на височината на класа”, добави Георгиева. 
 
Тя поясни, че това е против изискванията и правилата за пръскане, тъй като разпръсквачите трябва да бъдат поне на 25 см над класа, за да има правилна разпределение на разпръскващата се струйка. 
 
„Затова тези от производителите, които имат самоходни пръскачки, се справиха със заболяванията. Останалите обаче нямаше как да има ефект от пръскането върху класа и това се отрази значително на качеството на зърното”, коментира Христина Георгиева.