Правилният сеитбооборот е от изключително значение при отглеждане на слънчоглед. Именно затова в земеделската кооперация в село Победа, Добричка област, сеят маслодайната култура на едно и също поле през минимум 4 години. Целта е да се избегнат редица болести и проблемни заплевелявания, споделя председателят Георги Маринов. 

Готовност за пролетна сеитба: В търсене на подходящите хибриди

В момента валежите обещават добра запасеност от влага за предстоящата пролетна кампания, през която в кооперацията ще сеят 6300 дка слънчоглед и 5500 дка с царевица. През последните 3 години през януари не са падали такива количества валежи. „Вече имаме до 130 литра дъжд, сега чакаме да се задържи и снежна покривка, тъй като тя ще е благоприятна за посевите с пшеница“, надява се председателят на кооперацията. 

През трудната 2020 г. именно слънчогледът е успял да „изведе“ стопанството. „От 5500 дка ожънахме средно по 250 кг/дка, а от отделни полета до 325 кг/дка. Важна е обаче и технологията, която прилагаш“, категоричен е Георги Маринов.

Ако не се изведе борба с плевелите, има голяма вероятност те да компрометират реколтата с 20-70 %. „Бутракът  сваля с едни 50 % добивите от слънчоглед“, разказва още дългогодишният земеделец.

Още преди 2 години от Добруджанския земеделски институт предупредиха, че заради неспазване на сеитбообръщението при слънчогледа, у нас започват да навлизат все по-масово редица болести. Сред тях най-сериозно настъпление имат системната мана и склеротинията, които засягат всички видове хибриди по полетата у нас. 

„Всичко започва от технологията – с есенна дълбока оран и избор на предшественик. Сетибоборотът трябва да се спазва. Много фермери не го правят и оттам идват ниските резултати, да не говорим за синя китка или трудно контролируеми плевели“, не крие тайната на успеха земеделският стопанин. 

Пазарът на зърно също е несигурен, допълва Георги Маринов. Тенденциите при слънчогледа вървят нагоре, но има и спадове, после пак пикове, особено сега през януари.

„Преди две седмици продадохме количествата маслодайно зърно на 940 лв./кг. В момента вече е 1050 лв./тон. Пазарът обаче е непредсказуем. Ние продадохме, тъй като се говореше за недостиг от 6 милиона тона слънчоглед в Европа. Освен това започна внос на слънчоглед от Молдова и Украйна и затова се решихме“, разяснява земеделецът.