България продължава да настоява таванът по т.нар украинска помощ да отпадне. В отговор на нашето искане, Европейската комисия (ЕК) предложи таванът да бъде увеличен от 250 000 евро на 280 000 евро и помощта да бъде продължена до 31 март 2024 г. Това съобщи за Агри.БГ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Как започна всичко?

На 20 септември 2023 г. беше сключен меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

По второ искане, в точка 4 от меморандума, е записано:

По отношение отпадане тавана на помощта за Украйна, ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана, която да бъде приета от Министерския Съвет до 27.09.2023 г., и ще се проведат разговори от министър-председателя на Република България с председателя на ЕК за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на УС на ДФЗ за изплащане на допустимата помощ.


Така и стана - преговорите започнаха, обясни министър Вътев.

“И тук големите искат да нямат тавани. Точно в тежките преговори с ЕК, с еврокомисар Януш Войчеховски, с главни директори и техните цели екипи - разговорът продължи час и половина, в който ги убеждавахме, че ние искаме да отпаднат таваните по украинската помощ и това е записано в меморандума.

Премиерът се включи. Вицепремиерът се включи. Включиха се и евродепутати, за да искаме да отпаднат таваните по украинската помощ, която се получава еднократно и тавана й е 250 000 евро на стопанство. Най-големите са достигнали този таван много лесно, а малките нямат шанс да го достигнат.

Те искат да получат още и този таван да отпадне. Ние сме се съгласили. Подписали сме се под този текст в меморандума, но това е преговорен процес. 

Вследствие на всички наши преговори получихме предложение от ЕК таванът да бъде повишен от 250 000 на 280 000 евро и да бъде удължен срока до 31 март 2024 г. Това е тяхното предложение вследствие на всички преговори и усилия, които сме направили през целия този период от 20 септември и продължават и в момента.

На това предложение ние отговорихме, че продължаваме да искаме да няма такъв таван, тъй като сме поели ангажимент в меморандума. В момента очакваме отговора на нашето министерство на финансите, тъй като това е държавна помощ. Подчертавам, че това не е европейска субсидия.

Трябва да получим становище от Министерството на финансите и да го изпратим до Брюксел. 

Но Министерството на земеделието е написало становище, в което се казва, че не желае да се слага такъв таван, плюс 30 00 евро на всички, които са достигнали сумата от 250 000 евро на стопанство, а желаем да няма никакъв таван”, обясни Кирил Вътев.

По думите му България е втора в целия Европейски съюз, след Полша, по получени държавни помощи за селско стопанство. След нас за всички останали мощни аграрни страни като Франция, Германия, Нидерландия и т.н. И това е така заради отпуснатия немалък ресурс по т.нар украински мерки.

“Така пише в меморандума и така го правим. Както по de minimis пише, че разпределението във всеки един от секторите ще бъде направено по методика, изработена съвместно с Министерството на земеделието.

Министерството предложи методика, която беше насочена към най-малките, но очевидно като стане дума за пари, всички си обръщат мнението и целта става как всички да получим. Може да е една стотинка, но да я получим”, добави земеделският министър.

На въпрос има ли яснота каква ще е сумата за de minimis догодина, министърът каза:

Кирил Вътев: Разговорите за бюджета за 2024 г. продължават и са много тежки.


В заключение земеделският министър обърна внимание на модела на подпомагане.

Субсидиите отклоняват вниманието на земеделските производители от конкуренцията. Фермерите избягват конкуренцията и са се концентрирали върху искането на субсидии. От това по-силно харакири няма как да се измисли - бавно, категорично и много сигурно”, заключи Кирил Вътев.