В случай, че Великобритания напусне Европейския съюз на 29 март 2018 г. чрез груб Brexit без някакво търговско споразумение, месната промишленост от двете страни на Ла Манша е заплашена от „катастрофа, чиито последствия ще бъдат по-страшни от ембаргото срещу Русия“.
 
 
Филип Бореманс, президент на Европейския съюз за търговия с месо и добитък (UECBV) заяви това в Брюксел. Той представи изследване на консултантската фирма Red Flag, поръчано от търговска асоциация на месарите, съобщи Topagrar.com.
 
Резултатите от проучването „потвърдиха нашите най-лоши опасения“, каза Бореманс. По думите му, ако събитията се развиват по най-лошия сценарий, може да се очаква повишаване на цените на месото заради допълнителните разходи за митнически контрол в съответствие с правилата на Световната търговска организация, а също така и поради редица други причини.
 
В заключение, мнението на анализаторите е, че Брекзит ще доведе до намаляване на износа на говеждо месо от ЕС за Великобритания с 84%. Експортът на свинско по това направление ще падне с 48%, а на овче – със 76%.
 
Британският износ на месо за ЕС също ще се понижи. Подобно съкращаване на експорта от Великобритания ще доведе до излишък на месо. Това ще понижи цените на говеждото в страната с почти 9%, а на свинското – със 7.5% в краткосрочна перспектива.
 
Според авторите на изследването, „ценовият шок“ би понижил началната производствена стойност на говеждото месо в ЕС с 2.4 млрд. евро през първата година след груб Brexit, а на свинското месо – с 2.3 млрд. евро. Под ударите на този процес ще попаднат не само основните доставчици на британския пазар, но и целият европейски сектор за производство на месо.
 
В крайна сметка се очаква загуба на около 32 000 работни места по цялата верига за създаване на стойност в производството на месо и особено в селските райони на ЕС.