"Заявила съм до края на деня да бъдат освободени всички лица, които са допуснали незаконна сеч в село Кипилово. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 

"Заявила съм до края на деня всички лица, които са се подписали под документи и протоколи, въз основа, на които е допусната незаконна сеч на близо 290 дка гори в с. Кипилово в Котленския балкан да бъде извършена, да бъдат освободени от горската система", заяви Танева.

 

Тя посочи, че един от тези служители е бившият директор на Регионална дирекция по горите - Сливен, който вече е освободен. "Има действащ заместник-директор в момента. Всички трябва да бъдат освободени до края на деня", подчерта Танева.

 

През 2015 МЗХ планира рекордно за последните години залесяване - 15 000 декара нови гори, съобщи зам.-министър Костов. По негови данни от 2012 до 2014 г. в държавните горски територии са създадени 35 хил. декара нови гори, което е глътнало 41,2 млн.лв. За тази година ще са нужни 15 млн.лв. за залесяване, които трябва да дойдат от държавните горски предприятия. През последните 13 години сме загубили 8 хил. декара гори, което е 0,21% от общата горска площ. Това ни нарежда на трето място в ЕС след Ирландия и Унгария, коментира още Костов. Той уточни, че данните са на интерактивната он-лайн платформа за мониторинг на горите по света Global Forest Watch, които използват сателни изображения на NASA.

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!