Трябва да се определят ясни и категорични критерии за качество на храните и да се намери институционално и законодателно решение за неговата правна рамка. Това каза председателят на земеделската комисия в народното събрание Десислава Танева по време на кръгла маса "Информиран ли е българският потребител за качеството на храните".
 
Целта на форума е да бъдат обсъдени задълженията на българските производители за правилното информиране на потребителите, за нови европейски практики за контрол на качеството на храните.
 
Десислава Танева изтъкна, че за да може потребителят да направи информиран избор, определението за качествена храна трябва да бъде обосновано медицински. Информираният избор чрез описание на съдържанието на продуктите вече не е достатъчно и трябва да се надгради със стандарти за качество, счита тя.
 
"За тях трябва да помисли държавата и подготвяният нов Закон за храните, който трябва да заработи от юли, ще даде правната рамка в тази насока", посочи Танева, цитирана от БТА. 
 
Иначе хората лесно могат да станат жертва на медийната манипулация и на вредни реклами. "Когато не сме осигурили обективна медийна среда, страдат и потребители, и производители", каза Танева. 
 
Тя заяви, че стандартите трябва да са аргументирани от медицинска гледна точка с безусловни критерии за това. По този начин потребителите няма да са така силно повлияни от различните "експертни" и често противоречащи се едно на друго становища, от медийния натиск и рекламите.