Плащанията на биологичните производители са единствените, при които сме с няколко дни закъснение в графика. Вчера искахме да тръгнат плащанията. Пак с биологичния регистър се оказаха проблемите. От две сертифициращи лица има непопълнени данни. Днес ги допопълват. И се надявам, че до вторник-сряда ще успеем да направим и това плащане.

На живо: Брифинг след консултативния съвет заради сушата

Това заяви земеделският министър Десислава Танева по време на брифинг в Министерския съвет след проведения днес Консултативен съвет по зърното.

Още от 20 май биофермерите са в очакване на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие". След като тази дата мина и замина, а парите така и не идваха, заваляха питания и коментари защо все още няма преводи по сметките.

На запитване на Агри.БГ от Държавен фонд „Земеделие“ обясниха, че плащането е обвързано с регистъра за биологичните производители и че по индикативен график няма забавяне. Срокът е от 20 май до 20 юни.

Ден по-късно, на 23 май, министър Танева увери в интервю за Канал 3, че очакванията са плащанията по мярка 11 в частта за площни плащания да започнат в края на тази седмица (тоест до 29 май).

А ето, че вече е петък, 29 май, а пари все още няма. На редакционната поща получихме писмо от наш читател, който недоумява къде е истината – ще има ли пари, както обеща министър Танева, или тази седмица няма да има превод по мярка 11, както са му обяснили от ДФЗ по телефона.

Днес по време на брифинга министър Танева даде нов срок – вторник-сряда следващата седмица (2-3 юни). Дано това не се окаже отново предпоследна дата и фермерите да не останат разочаровани.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Танева за мярка 11: Плащане идва в края на седмицата

ДФЗ за мярка 11: Плащането е заложено за периода от 20 май до 20 юни

ДФЗ отговаря: Доплащането по мярка 13 е вече направено