Преди 2 седмици се взе поредно решение на министерски съвет, което урежда начина на изплащане и прилагане на Схемата за намален акциз на горивата. Вече сме на финала. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред земеделски производителите днес във Велико Търново, предаде репортер на Фермер.БГ

 

"На практика очакваме днес да решението на министерски съвет да бъде изпратено в системата на ЕК и след 10 дни да можем да отворим приема. Схемата е позната, но административно по-различна, с това се надяваме да улесним управлението и контрола", обясни министър Танева.

 

Десислава Танева коментира, че е постигнато споразумение, което ако проработи активно, ще бъде приложим подход, не само за тази схема, но и за схемите за обвързана подкрепа.

 

"Фактурите, които ще се представят за доказване на използваното гориво за земеделски нужди – описът ще бъде представен и в електронен формат, който ще ви бъде даден предварително. След като обобщим базата данни, НАП ще провери тези фактури и тези от тях, които не са декларирани в дневниците за продажби на съответните доставчици, ще бъдат изключени от обемите за подпомагане. Този начин за получаване на помощта бе прекратен и бяха въведени ваучерите, които имаха други проблеми, точно поради наличието на фалшиви фактури, така че по този начин на проверка, аз съм убедена, че този елемент, ще бъде елиминиран", заключи земеделският министър. 

 

Фермер.БГ припомня, че земеделските стопани могат да използват старите ваучери за гориво с намален акциз до 30 септември 2016 година.