Ние се намираме в много сложно време и пред огромни предизвикателства. Геополитическите спорове, за съжаление, се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция в Държавен фонд „Земеделие“, предаде репортер на Фермер.БГ.


 
Предизвикателството пред нас в настоящата година е с ресурса, с който разполагаме, да бъдем креативни, да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект, каза министър Танева. Тя изрази надежда, че МЗХ и ДФЗ ще бъдат ползотворни в намирането на най-добрите решения в обхвата на ресурса, с който разполагат. Танева припомни, че българското правителство е дало миналата година извънредна подкрепа за млечното животновъдство на фона на пика на млечната криза. ЕС е отделил за държавата ни 6 млн. евро. Средства, които, по думите на Танева, са били по-голяма част от общия разпределен пакет, като относителна тежест спрямо другите държави. 
 
Министърът на земеделието и храните обяви още, че тази година земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,8 млрд. евро от европейския пакет за директни плащания. В националния бюджет отново е запазено финансирането от 300 млн.лв. за подкрепа по различни мерки и схеми или близо 1,9 млрд.лв пак ще бъдат предоставени за директна подкрепа по инвестиционната програма, по заявените плащания за аванси или реализирани проекти по 4.1.