Според нас Наредба №3 трябва да се премахне изцяло, а ако не може да се промени генерално, то да се промени така че да не разединява бранша, а да работи за него. Срокът за справянето с тази ситуация е много кратък и в момента играем по върха на ножа. Всяко плъзгане е риск. Това каза Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Г-н Колев отпадат ограниченията по Наредба №26, а Наредба №3 ще бъде пренаписана. Постигна ли целта си протеста?
- Целта на протеста бе да покаже, че цялата Наредба №3 разделя бранша и дискриминира въдствата. Един от главните проблеми е, че имаме регламент от Европа от една страна и Наредба №3 от друга. Въпросът е кои условия за изпълним. Европа ни казва трябва да намалите млякото, а у нас излизат наредби за доказване на литри мляко. Трябва да се даде ясна и точна оценка от служебния кабинет на водената до сега политика. 
 
- Да отпадне или да се промени Наредба №3? Какво е Вашето мнение?
- Според нас тази наредба трябва да бъде премахната изцяло. Ако не може да се промени генерално, то да се промени така че да не разединява бранша, а да работи за него. В момента браншът е разцепен заради това и обстановката е нажежена. Трябва да има баланс, да няма дискриминация между въдствата. В момента ситуацията на самия служебен министър е много сложна, защото тази администрация ще се мъчи да защити политически решения, които са взети от предния кабинет. 
 
- Има ли реална възможност проекта на наредбата да се коригира? 
- Срокът за справянето с тази ситуация е много кратък и в момента играем по върха на ножа. Всяко плъзгане е риск. Срещата ни с министъра беше за Наредба №3 и по-конкретно за изясняване на точни и ясни правила. Стигна се до решение, че ако няма да има правила, да няма за никого, защото всички са натоварени, а не може само млечното животновъдство, което е в най-трудния си период да бъде допълнително обременено с доказване на производство. 
 
 
- Притесненията на животновъдите са свързани и с фактурирането …
- Да, заради нулевата стопанска година, която се получава през 2017 г. трябва да добавим фактурите януари месец, за да ги изчисли НАП. Да не забравяме обаче, че все още закона 60 на 40 важи, с което  колегите, които работят  по него, са длъжни да подават данъчна декларация до първи или втори април. Това означава, че ще чакаме тези данъчни декларации да влязат, когато НАП ги обработи и ги върне на Разплащателната агенция (РА). Има риск обаче РА при толкова много схеми за два месеца да не може да обработи фактурите и да не може да плати. А знаете няма кой да издържи до следващата година… ние винаги търсим авансово плащане. 
 
- Какви са особеностите на Наредба №3 за животновъдите, отглеждащи млечни и месодайни крави?
- Тази наредба е основно за индустриално производство. В наредбата пише, че под 20 броя крави не може да им се води селекция, а ставката за селекция е два пъти и половина по-голяма от тази за млечна крава. 
 
- Как ще коментирате  Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави в планински райони, която е по проекта на Наредба №3 се отнася за от 5 до 9 животни?
Ние искаме да отпадне ограничението на схемата да е само за планинските райони и да се включат вътре и равнинни райони, защото и там има ферми с до 9 животни, които вече са изтрити. В равнинните райони отглеждането на животни е по-трудно от това в планинските, защото пасищата там са изорани. Но за да се коригират всички схеми трябва да се работи на терен и с браншовите организации.