Въпреки кризата, която предизвика COVID-19 в цялата икономика, пазарът на земеделски земи в Северозапада се съживява. Както стана вече традиционно през последните години обаче търсенето е по-голямо от предлагането.

Въвеждане на ред: Кое е пасище и кое земеделска нива?

Предприемачи все по-активно търсят сделка с примамливи оферти, в които включват различни екстри, но продавачите остават в пъти по-малко.

„Малко земя остана непродадена тук. Големите фирми почти изкупиха всичко, което става за обработване в нашия регион. Има някакви останали, но като гледам, май и тях ще вземат скоро. То с тоя коронавирус освен земеделието какво друго върви, като промишлено производство така или иначе почти нямаме“, коментира Тодор Тодоров, който току-що е приключил сделка за своя нива - наследствен имот. Отказва да назове цена, но твърди, че е доволен от сделката.

Най-скъпи са големите парцели с площ около 10 декара и то в близост до големия град, показа проучване на Агри.БГ. Офертите за такива ниви са средно по за около 1400 лева на декар.

„Това напоследък е тенденция тук. Скоро мой познат продаде нива от 6 декара с аренден договор за една година за малко над 900 лева на декар, хем е шеста категория, но е близо до града“, коментира собственикът на земеделски имот Ивайло Николов.

Неговите ниви обаче са малки по размер и са в полупланински район и това според него е малко вероятно да ги продаде за по-висока цена и затова предпочита да си получава рентата от арендатор, но да не дава земята си евтино.

По-евтини са по-малките парчета земя без договор за аренда. Четвърта категория нива в равнината, до пътна комуникация и с възможност за поливане например може да бъде намерена дори на скромната стойност от 650 лева на декар.