Случващото се в момента е бедствие. То можеше да се избегне, но мерките са закъснели. Ефективни щяха да бъдат, ако бяха започнали миналата година, каза д-р Миленка Димитрова от Асоциация на свиневъдите в България за Агри.БГ.

Африканска чума пламна в още един голям свинекомплекс у нас?

Според нея малко хора са знаели каква беда чака България с Африканската чума по свинете (АЧС). 

„Тук визирам най-вече експертите, държавните служители, управляващите – нито един от тях не беше наясно какво ни чака. Ние, свиневъдите, сме потресени и абсолютно притеснени. Какво настроение може да имаме? Едва дишаме!“, жалва се свиневъдът.

Тя е съгласна с прогнозите, че ще се увеличи цената на свинското месо, но не се наема да посочи точно с колко.

„Естествено, че свинското месо ще поскъпне, само че не знаем дали не е било това целта. Тук никого не визирам. Това са някакви съвпадения. Миналата година, когато чумата още не беше влязла в България, имаше коментари, че нашите свинекомплекси ще бъдат унищожени. Ето, те се унищожават година по-късно,“ разсъждава производителят.

Д-р Димитрова е убедена, че свиневъдството като отрасъл няма да се заличи, но ще се редуцира страшно много. 

„Няма да останат хората гладни, ще се внесе месо на цена, на каквато се продава в другите страни. И там прасетата са намалели страшно много. Така че цената на свинското ще се повиши. Това е абсолютно сигурно,“ допълва свиневъдът.

Тя работи в този бранш от 1972 г. и до момента не е виждала такова бедствено положение.

„Това е ново заболяване, опасно е. Може да се получи екологична катастрофа, защото унищожаването на прасетата е трудно, бавно, опасно. Абсолютно възможно е да има една екологична бомба,“ категоричен е стопанинът.

Д-р Димитрова предпочита да не коментира метода на умъртвяване с пяната и въглеродния диоксид. 

„Това трябва да се случва бързо и лесно, за да се ликвидира този проблем. Трябва да се търси начин по най-бързия начин да се свърши с този болезнен процес,“ твърди тя.

Предположението на свиневъдите е, че околната среда е изключително заразена с този вирус. На първо място преносители са дивите прасета, след което са прасетата тип заден двор.

„Да бъде забранено гледането на домашни прасета беше необходимата мярка, която трябваше да се проведе миналата година. А вече след това, като се предотврати опасността от заразата, да се възобнови. Целта беше да се прекъсне веригата от разпространение на заразата,“ обяснява производителят.

Как е влязла заразата е въпрос, който трябва да бъде изяснен, за да може да се вземат мерки и да има свиневъдство в България. Д-р Димитрова няма никакво оптимистично виждане. 

„Чехите не стигнаха до тази катастрофа, защото си свършиха работата навреме. Стъпка по стъпка, която трябваше и ние да свършим. На чехите само ще им дишаме праха,“ заключи свиневъдът.