Съмнения за африканска чума има за още един голям свинекомплекс в Русенско, научи пръв Агри.БГ. След Николово и Бръшлен, се очакват резултатите за фермата в Голямо Враново. На територията на стопанството се отглеждат 20 000 прасета и 2 000 свине-майки.

АЧС се разпространява мигновено: Нови огнища в Плевенско и Търновско


Ситуацията изглежда не е овладяна, тъй като заразата се разпространява изключително бързо. В района остава още един свинекомплекс, който също е сред най-големите в страната – Юделник.

 

Въпреки че още болестта не е потвърдена, община Сливо поле се подготвя за най-лошия вариант. Организира се тежка техника и се оглеждат местата за загробване на прасетата. 


Всички в района са силно притеснени, тъй като трите свинекомплекса осигуряват близо една трета от свинското месо в България.
Основната дейност на свинекомплекса в Голямо Враново е производството на елитни породи свине, колбаси и продукти от свинско месо. В стопанството работят над 200 души персонал, а компанията разполага с 13 фирмени магазина в страната.

Брюксел обеща да компенсира фермерите за избитите прасета

 

Свинекомплексът в Голямо Враново е един от най-големите производители на свинско месо в страната, като произвежда над сто вида трайни и малотрайни продукта от свинско месо.

 

Предни дни управителят на свинекомплекса Миленка Димитрова коментира:


„Европа ще замирише, ако ние бъдем ликвидирани. Затова, смятам че всички прасета - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата“.