Световната банка счита, че руското ембарго върху износа на зърно e неефективна мярка, пише в най-новия доклад на финансовата институция. Забраната за износ на зърно ще бъде много неефективна мярка, насочена към намаляване на цените на вътрешния пазар, тъй като те ще продължат да бъдат под влияние на световните цени на зърното, пише още в доклада за руската икономика.  Като се има предвид текущите оценки на зърнопроизводството (62,7 милиона тона събрани до преди 20 дни, сочат данни на земеделското министерство), както и прогноза за вътрешното потребление от 78 милиона тона, анализаторите допускат, че Русия може да се превърне в нетен вносител на зърно, в зависимост от нивото на използването на техните запаси.

Руското правителство наложи временна забрана върху износа на зърно от 15 август до 31 декември 2010 г., а по-късно удължи периода от 2 януари до 30 юни 2011 г., като ограничението не се отнася за брашното.

За Русия, забраната за износ може да има неочаквани и нежелани последици, например отрицателно въздействие върху страната при  постигането на дългосрочна цел за превръщането й в един от основните участници на световния пазар на зърно и на ценовите деформации.

Като алтернатива на проблема в краткосрочен план се предлага да се разреши използването на световните пазари за компенсиране на всеки временен недостиг на зърно, защита на бедните чрез намаляване на данъци и мита върху основните хранителни продукти, като се използват фондовете на зърно, интервенции за намаляване на натиска върху вътрешния пазар и др. В средносрочен план трябва да се подобри транспортната мрежа и логистика, както и стимулиране на формирането на стабилна система за селскостопански застраховки, пише в документът на Световнат банка.

В Русия обаче са на друго мнение. Аграрните специалисти коментират, че  въвеждането на ембарго е неизбежна мярка, която възвръща в рамките на много кратък срок баланса на зърно в страната.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително