Оставям Програмата за развитие на селските райони в ръцете на зам.-министър Снежана Благоева в изключително добро състояние.

Това заяви Светлана Боянова при предаването на поста си на заместник-министър в МЗХ на Снежана Благоева, предаде Фермер.БГ.

Боянова отчете, че през май 2010 година, когато тя е започнала да работи по ПРСР, договорените средства са били 21%, а разплатените – 8%. Към днешна дата процентите на договаряне са 73%, а на разплатените проекти са 46%, уточни тя.

Преодолени са и първоначалните трудности по Ос 2 на програмата и по-конкретно по мярка Агроекологични плащания. При усвояемост 5% през 2010 г., сега тя е 28%. Последните данни на ДФЗ от кампанията по очертаване, която тече в момента, сочат, че са подадени 700 заявления за общо 4 млн. 600 хил. дка земя за подпомагане за сеитбооборот. Загубата по ОС 2, която до скоро съществуваше като риск, вече е преодоляна и най-вероятно няма да има загуби през тази година.

Създаването на гаранционен фонд за проектите по ПРСР също беше важна част от работата ни, отчете Боянова. Той реши проблемите на земеделските производители с намирането на кредитиране на проектите им.

Препоръките, които Боянова направи към зам.-министър Благоева бяха по отношение на преговорите за ПРСР в новия порграмен период. На първо място – важно е да се продължи конструктивният диалог с неправителствените организации в сектора и вклчването им при всички важни решения. Трябва също така да се поддържа тенденцияата чрез ПРСР да се подкрепят традиционните български производства – плодове и зеленчуци, животновъдство и биопроизводство.

Гледайте изказването на г-жа Светлана Боянова във Фермер.БГ TV:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!