Подготовката за зимата в животновъдните стопанства тече. Едно от най-важните неща е да се осигури грижата и храната през сухостойния период.При възможност в средните и по-големи стопанства животните да се разделят на две подгрупи – ранен сухостой (от момента на пресушаване до 20 дни преди отелване) и късен сухостой (продължава до отелване)”, съветва д-р Красимир Бобов в интервю за Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС).

Вижте индикативния график за Кампания 2021

По думите му този плавен преход е изключително важен, а през последните години, с ограмотяването на фермерите, се наблюдават доста развити стопанства с много положителни практики. През ранния сухостой се препоръчва най-ограничената и най-евтината дажба. Залага се на грубите фуражи и основно на сламата, уточнява ветеринарят.

д-р Красимир Бобов: За мен винаги нещата в говедовъдството трябва да се случват плавно и безболезнено. Кравите са животни на навика, ритъма и постоянството. 

По тази причина съм привърженик на по-плавния начин на пресушаване. Първоначално се минава на по-ограничена диета, най-често с много високо съдържание на сено и слама за няколко дни. Прилагат се шприцове в млечната жлеза, за да запечатат цицката и да предпазят вимето от развитие на мастити и други проблеми”, обяснява експертът.

Препоръката му е да се ползват добавки конкретно за ранен сухостой, защото не трябва да се дава възможност на кравите през този период да трупат мастни телесни резерви. Те се отлагат под кожата и при натрупване на голямо количество кравата се отелва много трудно. Съобразяването на дажбата през ранния сухостой е много важно за подготовката за следващия период – късен сухостой. 

„Тук вече трябва да се дава съвсем различна дажба. Нещо средно между дажбите на ранния сухостой и тези на лактиращите животни. Тя вече е с по-голяма енергийна плътност и друго съотношение на протеина и неговото качество. В никакъв случай не трябва да се ползват само слънчогледов шрот или други икономични варианти бедни на байпас протеин – протеин смилаем в червата. Соевият шрот е за нашите условия е с най-добър баланс. Трябва задължително да се заложи на качествени протеини и да се спазят изискванията по отношение на съдържанието на витамини и минерали”, съветва още д-р Бобов.

Той подчертава, че през първия етап от сухостоя е нужно да се занижават ферментационните процеси в търбуха, а в късния трябва да се подготви активна дейност. Това е изключително важно, тъй като чрез микрофлората, която се отглежда в търбуха, се осигурява над 60-70% от енергията и над 60% от протеина, необходими на кравата за поддържане на живота и реализиране на млечна продуктивност. 

д-р Красимир Бобов: Недобре работещия търбух води до дисбаланс на енергията и протеина, следователно - до метаболитни проблеми и ниска лактация.

Експертът припомня, че след отелването кравата винаги преживява за определен период от време отрицателен енергиен баланс. Колкото е по-добре подготвен търбухът й за този период, толкова по плавно и безпроблемно тя ще премине през следродилния дисбаланс и ще започне една много добра лактация.