Собствениците на гори, които желаят да участват в кампанията по изкупуване, трябва да попълнят ценово предложение, обясни пред БНР Елена Величкова, експерт от Министерство на земеделието, във връзка с това, че държавата ще изкупува частни гори в трета поредна кампания.

Започва изкупуване на частни гори

Тя посочи, че досегашната практика в кампаниите по изкупуване на гори частна собственост показва, че стопаните които са се консултирали с лицензирани лесовъди, са успели да дадат цени, много близки до тези на държавните оценители „Така ефективността се увеличава“, заявява Величкова и дава за пример със "Северноцентрално държавно предриятие" ДП Габрово, което е закупило 20 % от предложените имоти.

За да се ориентират в цените и критериите за тяхното образуване, собствениците могат да получат информация и от сайтовете на съответното Държавно горско стопанство. Там горите са описани по двата основни критерия -  вид и място, където растат. По думите на Величкова разнообразието от цени е голямо, тъй като се продават гори в най-различно състояние.

Важно уточнение е, че неодобрени собственици на имоти от предишните кампании, могат да кандидатстват отново.

„За да кандидатства дадено лице, е нужно да представи копие от документ за собственост, копие на актуална скица от картата на възстановената собственост, тези скици са безсрочни, и заявление, което всички съсобственици да подпишат. Има случаи, в които пред сделка се оказва, че не всички собственици са съгласни с продажбата“, обръща внимание експертът.

Величкова сподели също, че има голям интерес към това изкупуване, защото собствениците не могат да ползват тази малки територии или да имат дивиденти от тях. Информативно тя посочи и общата изкупена площ площ от двете кампании досега - 2819 дка със среден размер на парцелите от 5 дка.