Европейските доставчици на консервирани, замразени и сушени плодове в основните страни-производители са силно обезпокоени от влиянието на горещото и сухо време върху зеленчуковите култури, особено след аномално хладната пролет. Това съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на резултати от мониторинг на международната преса.

Милтенова: Таксите за водата са много високи, поливането е невъзможно

 

За Фермер.БГ родни зеленчукопроизводители коментираха ситуацията с реколта 2017. 

Природата не ни е чак толкова виновна, колкото ние сме си виновни, че не съумяхме да използваме времето както трябва. Това заяви Илия Димитров, зеленчукопроизводител от село Ягодово, Пловдивско.

По думите му сушата също е дала своя принос за по-ниската продукция.

Смятам, че реколта 2017 ще бъде малко по-слабо спрямо миналата година, но на пазара ще има зеленчуци. Ще се справим, категоричен е Димитров.

Тази година зеленчуковите култури се развиват по-бавно заради времето, заяви зеленчукопроизводителят Стоян Динов. Той смята, че с повишаването на температурите процесът ще се ускори. За проблем с реколтата у нас обаче не може да става дума.



Същевременно зеленчукопроизводителите в Испания, Белгия и Италия са на нокти.

Испанските производители съобщават, че посевите сериозно са пострадали заради незначителните валежи, които паднаха в началото на вегетационния период. Това също така е довело до намаляване на водните запаси – те са сериозно под средното ниво за последните години. Водните запаси в 16 басейна в Испания възлизат на 59,4% от вместимостта им, провокирайки сериозен дефицит на вода.

Липсата на дъждове в съчетание с високите температури през зимата и пролетта повредиха селскостопанските култури в много части на европейския континент, обхващайки важни райони в Белгия и Италия, в които традиционно се произвеждат зеленчуци. Лошото време е засегнало и няколко региона във Франция.

Необичайната суша принуди властите в някои страни да предприемат мерки по ограничаване на подаването на вода.

Макар да е още рано да се оценяват и прогнозират общите загуби при летните зеленчукови култури, европейските производители са силно обезпокоени от текущите метеорологични условия и прогнозата за времето в близко бъдеще, тъй като тяхното влияние може да се окаже катастрофално.