Експертна работна група с участие на представители на научните среди ще подпомага решаване на проблемите в сектор „Пчеларство“ и неговото развитие. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентна среща с бранша, информират от ведомството.

Пчелари искат кредитиране за близо 800 000 лева

Целта е да се анализират текущите и належащи проблеми в сектора, като се набележат спешни мерки за подпомагане. Земеделският министър призова от страна на бранша също да бъдат излъчени представители за по-добра координация. Той отбеляза, че в България има 12 хил. пчелари, а само  6 400 от тях са регистрирани. 

„По закон само регистрираните, като земеделски стопани, имат право на подпомагане, така че апелирам всички да се регистрират. Информационната система за оповестяване на третиранията отива само до тези с регистрирани пчелини като животновъдни обекти. Това е основната причина за поражения при пчелни семейства."

Трябва да има изрядност и след това да се търси подпомагане, категоричен бе министърът. 

Той обяви, че държавната помощ, свързана с компенсиране на земеделските стопани поради неблагоприятни климатични събития, вече е готов и предстои да бъде изпратен към Европейската комисия (ЕК). По т.нар. временна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани във връзка с Covid-19, насочена към пчеларски бранш, трябва да бъде доказано пред ЕК, че браншът е пострадал в следствие именно на пандемията. 

По отношение на de minimis таванът за тази година е достигнат и този инструмент не може да бъде използван, каза проф. Бозуков

По думите му служебното правителство може да остави препоръки и предложения към следващия редовен кабинет. Временните мерки, които могат да се предприемат в момента, със сигурност ще бъдат приложени зависимост от законовите възможности, увери още проф. Бозуков.