2021 г. започна трудно за пчелари, животновъди, розопроизводители и овощари. Всеки от тези четири сектора се сблъска с проблем.

Къде се губят 7 млн. лв. от обвързаното подпомагане?

Пчеларите алармираха за висока смъртност. Животновъдите все още не успяват да се справят с високите цени на фуражите. Цената на розовия цвят тази година удари дъното, а наскоро овощари сигнализираха, че заради дъждовете щетите по черешите са от 50 до 90% спрямо различните сортове.

Винаги когато се появят подобни проблеми, реакцията на бранша е да помоли за помощ ресорното ведомство. Тази подкрепа най-често се изразява в парични средства по схемата за държавна минимална помощ de minimis. 

Още през месец май пчеларите помолиха служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков за отпускане на минимална държавна помощ за сектора. Тогава обаче той коментира, че “таванът за тази година е достигнат и този инструмент не може да бъде използван”. 

На Събора на овцевъдите, на въпрос на Агри.БГ относно евентуална възможност за отпускане на de minimis за овцете и козите, зам.-министър Крум Неделков коментира:

“Не мисля. Още повече за служебния кабинет това е почти невъзможно. Не забравяйте, че работим с бюджет, който е разписан и няма как да бъде актуализиран, в рамките на този един месец. Не е възможно ние за този кратък период от време, чисто законово, да променим мерките за подпомагане”, обясни зам.-министър Неделков.

В началото на седмицата овощари коментираха пред Агри.БГ, че ще настояват за отпускане на минимална държавна помощ de minimis заради огромните и масови щети по черешата.

Водейки се от настроението в земеделското министерство и изказванията на експертите, по-скоро средства по de minimis няма да бъдат намерени. Сигурни сме обаче, че има ред други възможности, с които фермерите могат да бъдат компенсирани и то не само овощарите, но и пчелари, и животновъди също. 

Пример за това са розопроизводителите, които в началото на месец юни по-сериозно започнаха да говорят за проблемите с ниските изкупни цени. След среща със зам.-министър Явор Гечев се намериха средства, с които те да бъдат финансирани и то не по една, а по две компенсаторни мерки. Една - за събиране на зелено със субсидия от около 100 лв./дка за розов цвят, останал на полето, а другата е насочена към преработвателите - за изкупуване на розов цвят на цени над 2 лв.

Това само може да означава, че варианти могат да се намерят, стига да се прояви желание за диалог. Към момента обаче нещата са по-скоро в застой, тъй като и овощари, и животновъди очакват насрочване на спешни срещи в земеделското министерство, но все още няма информация дали и кога ще се случат те.

Агри.БГ продължава да следи темата.