Продължителната суша и взривообразното размножаване на скакалците в Африка през този сезон заплашват с катастрофа хиляди стопанства в засегнатите региони, като обричат на глад милиони хора.

Нашествие на скакалци унищожава ниви в Сардиния

В рискова ситуация са около 160 хиляди стопанства в Кения заради настъплението на скакалците. Насекомите са нападнали кафеените плантации, които са източник на една от най-важните стоки на страната за външните пазари.

През 2018 г. например в страната са произведени над 41,3 хиляди тона кафе. Още преди нападението на вредителите, които изяждат всичко по пътя си, експерти прогнозираха, че новата реколта ще бъде слаба заради невижданата повече от 50 години суша.

Около 70% от кафето в Кения се произвежда от неголеми кооперативи, в които са обединени по няколко семейства. Общият брой на стопанствата е над 160 хиляди. Затова прогнозите са, че неприятелят ще остави без препитание милиони хора. 

Подобна е ситуацията и в Южен Судан. И там милиони са изправени пред риска да останат без препитание заради сушата и нашествието на скакалци. Вредните насекоми преди няколко дни пресекоха границата на страната, съобщи южноафриканския телевизионен канал eNCA. Там около 60% от населението ще изпита недостиг на храна, сочи прогнозата на специалистите.

Нахлуха в страната ни откъм границата с Уганда. Основната част нападнаха растенията в южната част на окръг Магви, който е в най-непосредствена близост със съседната държава“, твърди отговарящият за мониторинга Аниоти Адиго Найквач.

Основните опасения на хората са свързани с факта, че през следващия месец се очаква пик в размножаването на вредните насекоми. При тях репродуктивният цикъл продължава около три месеца. При благоприятни условия, каквито сега има за тях в тази част на света, числеността им може да се увеличи до 400 пъти.

В Кения и Уганда борбата с вредителите се води от въздуха със самолети, които разпръскват инсектициди. В Южен Судан обаче, където съвсем скоро приключи гражданската война, положението е много по-сложно.

„Аз не мога да говоря за специализирана авиация. На нас са ни нужни химикали, нужни са ни опръскващи средства и са ни нужни автомобили за доставка на пестицидите“, отбелязва Аниоти Адиго Найквач.

Анализаторите са категорични, че унищожаването на новата селскостопанска реколта от скакалците ще влоши и без това критичната ситуация в страната.

„Появата на вредителите в Южен Судан ще създаде допълнителни затруднения за обезпечаването на населението с храна“, отбелязва и представителят на регионалното отделение на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) Мешак Мало.

Нападението на скакалците е факт в големи региони от Източна Африка и според предварителните изчисления, които правят експертите на ФАО заради насекомите без прехрана може да останат около 25 милиона души.