ООН излезе с официален призив към международната общност за подкрепа на хората в Източна Африка. Всичко, което ражда земята в момента, се напада и изяжда от огромни ята скакалци.  

Нашествие на скакалци унищожава ниви в Сардиния

Експертите по земеделието и храните предупреждават, че опасността е изключително сериозна в Кения, Етиопия и Сомалия. От юни до момента броят на насекомите се е увеличил 500 пъти.  

Под заплаха са още Уганда и Южен Судан. Случващото се е безпрецедентно като се има предвид, че в Етиопия и Сомалия такова нещо не се помни от четвърт век, а в Кения толкова големи ята вредители не са се появявали от 70 години насам.

Ятата се образували в Йемен и през Червено море прелетели в Етиопия и Сомалия. Обилните дъждове в края на 2019 г. се оказали отлични като условие за размножаването на гадинките.

Един екземпляр изяжда всеки ден храна, колкото е собственото му тегло. Щетите от скакалците са сериозни. Ято с големината на Париж може да погълне толкова храна, колкото половината население на френската столица, уточняват експертите от ООН.

Специалистите предупреждават, че проблемът може да стане катастрофален през тази година.

Сега скакалците се размножават в Иран, Пакистан и Индия и още с настъпването на пролетта там може да се появят огромни ята, които имат способността да преодоляват по 150 км на денонощие.

Вредители, нападащи рапицата

Скоростта на разпространение и увеличаването на ятата значително превишават познатите досега норми, а това не дава възможност на местните власти да се справят с проблема.

Единствената възможност за унищожаване на пълчищата всепоглъщащи насекоми според специалистите е третирането с инсектициди. За да има ефект обаче, то трябва да се извърши единствено със самолети.