Нахлуването на милиони скакалци се превърна в природно бедствие за земеделците в централните части на италианския остров Сардиния

Климатът тласка селското стопанство към сериозни промени

Явлението буди тревога сред фермерите в региона, където около 20 000 декара вече са опустошени от насекомите, съобщи Франс прес.

„Подобно нашествие не е регистрирано от над 60 години“, отбелязва Игнацио Флорис, професор по ентомология от университета на Сасари, цитиран от в. „Стампа“.

От земеделската организация „Колдирети“ допълват, че на места в най-засегнатата централна част на острова „килими“ от скакалци покриват земята.

„Юни и юли, но също и август са благоприятните месеци за размножаването на скакалците, които използват за целта необработваеми площи, но се местят и в обработваеми земи, за да се хранят“, обясняват от „Колдирети“.

Оттам допълват, че за момента каквито и мерки да бъдат предприети за решаване на проблема, те ще бъдат неефикасни. Едно от възможните решения е обработването на необработваемите площи, които представляват идеално място за размножаване на скакалците.

У нас последното голямо нашествие на марокански скакалци беше през 2011 г., като отделни региони бяха поразени и през следващите две години. Най-потърпевши бяха стопаните от областите Благоевград и Кърджали

„Борбата със скакалците е успешна, когато третирането на площите започне в ранния стадий от развитието на вредителя“, обясниха тогава от Агенцията по храните.

В нашествията на скакалци се наблюдава цикличност, която е около 10-годишна.