Въпреки подобрения дебат все още не води достатъчно добра политика в България по отношение на биопроизводството. Един от фактите, който изтъкна пред Фермер.БГ организационният секретар на Асоциация "Биопродукти" Борислав Сандов е, че в българския бюджет няма нито една стотинка отделена за биоземеделие, въпреки биенето в гърдите, включително от най-високо политическо ниво, че това е приоритетен отрасъл за страната ни.

От друга страна се увеличават проблемите на хората, които се занимават с биоземеделие, посочи още Борислав Сандов. Производители на биологична продукция страдат от това, че все още не им се изплащат субсидиите от ЕС. "Първо тези стопани получават парите последни, а поради сложната бюрократична процедура и липсата на административен капацитет в ДФЗ и МЗХ около 30% от бенефициентите отпадат", подчерта организационният секретар на асоциацията.

Така, че държавата не прави достатъчно, а може и трябва да прави, още повече, че сме влезли в дебата за новата ОСП на Европа, която ще залага все повече на зеления компонент. Бопродуктите са бъдещето на България, категорични са от бранша.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!