Близо 3000 са фермерите, които засега няма да получат субсидии за животните си, тъй като не са изчистили задълженията си към държавния бюджет. След като Фермер.БГ  разказа вчера за проблема, то от ДФЗ се постараха да публикуват списък с УРН на регистрираните земеделски производители, които не са платили данъци. Списъкът на уникалните регистрационни номера /УРН/ може да изтеглите от Download центъра на Фермер.БГ.

Междувременно ДФЗ удължи срока до 20 декември, в който земеделските производители, които са подали документи по схемите за национални доплащания и очакват субсидии, могат представят удостоверение от Националната агенция по приходите (НАП) за липса на задължения. В списъка на длъжниците обаче присъстват и фермери, които чинно са  платили данъците си, но не са били отразени навреме в електронната система на бирниците.


"Срокът се удължава за онези животновъди, които са се издължили пред НАП, но поради забавяне при отразяване на това плащане в информационната система на данъчните служби, не фигурират в електронните регистри. Стопаните трябва да представят пред областните дирекции на Разплащателната агенция издадените от НАП удостоверения, за да докажат, че не дължат данъци", пише в съобщение на разплащателния орган.

Съгласно чл. 8 от Наредба № 2 от 11 февруари 2010 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане през 2010 г., не се допускат до подпомагане кандидати, които имат задължения към публичния бюджет на  България.

Вчера започна изплащането на субсидиите на глава животно, които са около 70 млн. лв., а в петък над 20 млн. лв. ще бъдат превеждани за стопаните със  животни по отнешение на сектор "Мляко". По сметките пристигат по 79 лева на глава животно за месодайни крави, по 150 лева за говеда и по 28 лева за овце и кози. Субсидиите за животновъдите в икономически уязвимите ферми ще бъде по 166 лева на крава, за фермите в необлагодетелствани райони по 199 лева на крава и по 149 лева на крава за фермите в нитратно уязвими райони. Има не малко стопани, които могат да бъдат подкрепени и по трите показателя, но пък фондът е въвел ограничение до 300 лв. на животно, дори фермата да е уязвима и да е в необлагодетелстван и нитратно уязвим район, тъй като според тях е некорекно такива стопани да взимат над 500 лв. за глава добитък.

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!