Субсидиите за стопанската 2009-2010 г., които трябва да получат българските фермери по линия на директните плащания и националните доплащания няма да бъдат изплатени до края на 2010-а година. Причината е, че не е готов новият слой от заснемането за системата ИСАК и че практически няма възможност той да бъде готов до началото на Декември, тъй като снимките трябва да се обработват и напасват, а те даже не са заснети.

 

По информация на Фермер.БГ към момента са заснети едва около 25%-30% от площите, като една от причините за забавянето е облачното време, а по-сериозната – самото забавяне с 5 месеца в избора на изпълнител на обществената поръчка.

 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) припомниха декларираното в Меморандума с Бойко Борисов от страна на земеделския министър Мирослав Найденов, че директните плащания от Европа ще бъдат платени през Декември. Ситуацията обаче е такава, че МЗХ не може да стартира изплащане на субсидиите на база стария слой в ИСАК, тъй като снимките вече не са лигитимни. Реално новият слой в ИСАК може да бъде готов до месец Март, което означава, че тогава могат да се очакват европйеските субсидии.

 

Фермерите пък, които имат застъпени площи ( тази година застъпванията са над 38 000, в сравнение с 10500 през миналата година ) остават в опашката за изчакване, тъй като също зависят от новия слой в ИСАК и Разплащателната агенция последно на тях ще обърне внимание. Според Председателя на УС на НАЗ – Радослав Христов, тази година голямата част от застъпванията са добронамерени, а вината е в разместването на масивите в данните в ИСАК заради чертаенето върху стари снимки.

 

От НАЗ припомниха също, че през Март от Разплащателна Агенция са заявили, че ако двама стопани имат застъпени едни и същи декари площи, които не надхвърлят реално заявените, то това да бъде изчиствано по служебен път, а в момента това обещание е забравено и експертите на Разплащателна агенция искат декларации от бенефициентите, че те се отказват от двойно-застъпените площи и са съгласни да получат субсидии за останалата част от земите си