Консултантската агенция Strategie Grains повиши месечната си прогноза за износа на мека пшеница от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания през сезон 2020/21 с 1 милион тона до 26,1 милиона тона.

Борси: Зърното губи почва под краката си

Основната причина за повишаване на прогнозата беше въвеждането от Русия на ограничения върху износа и очакваното нарастване на търсенето на европейско зърно, информира Grain On-Line, позовавайки се на Reuters.
Прогнозата за износ на ечемик от ЕС и Великобритания през този сезон беше повишена с 400 хиляди тона до 7,5 милиона тона, тъй като търсенето от Китай на френско зърно остава високо, пише изданието. 

В същото време - на другия край на света - преди дни стана ясно, че планът на Русия да контролира инфлацията на цените на храните като ограничи износа на зърно следва потенциално опасен път, проправен от конкурентния производител Аржентина, заплашвайки реализацията на ценни продажби на големи клиенти като Египет, твърдят търговци и анализатори.

На фона на най-високото ниво на цените на храните по света от 6 години насам и икономическата борба срещу последиците от пандемията от COVID-19, някои правителства вече предприеха действия да се справят с нарастващите цени на вътрешния пазар. Подобни стъпки понижават доставките за международните пазари, а последствията вече се забелязват при цените на зърното. Те достигнаха няколко годишни максимума.

Русия, най-големият износител на пшеница, облага износа от 15 февруари, първоначално прилагайки фиксирана тарифа преди да премине към система, базирана на формула, от 2 юни, което може да усложни работата на търговците по осигуряването на бъдещите продажби.