Страните от ЕС ще възстановят реколтата от пшеница през следващата година. Това предвиждат анализите на Strategie Grains, цитирани от  електронното издание agrimoney.com.

 

Банкери вещаят ниски цени на зърното догодина

 

Според президента на компанията Андре Дефо общите добиви от пшеница се очаква да достигнат до 152,9 млн.тона. Това ще е с 8 млн. тона над показателя от текущата година, но ще остане поднивото от 2015 година, когато фермерите в ЕС събраха рекордните 159,4 млн. тона и 156,6 млн.т (2014 г.). Площите за засяване с мека пшеница ще се запазят на нивото от 24,3 млн. хектара, като се очаква понижение на тези с твърда пшеница.

 

 

Към 2035 г. анализаторите прогнозират средните добиви да нараснат до 650 кг от декар. През тази година те не успяха да надмине 560 кг, което е със 70 кг под средните добиви от предходната година.

 

В следващите десет години търсенето на фуражно зърно в Евросъюза ще остане стабилно. Увеличаването на глобалното търсене със 17% обаче според нея ще доведе и до ръст на експорта на ЕС, като сред перспективните пазари за европейско фуражно зърно е и Китай.