До 30 септември земеделските стопани, които генерират отпадъци, трябва да предоставят информацията си от януари до август, припомнят от Национална служба за съвети в земеделието.

Какво ще се случи с отпадъците от лавандула?

От началото на тази година воденето на публични регистри съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО), отчетността и предоставянето на информация се извършва чрез Национална информационна система „Отпадъци“ (НИСО). Тя се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), а регистрация се прави с квалифициран електронен подпис (КЕП) тук

Ако фирмата е земеделски производител, трябва да се регистрира като задължено лице за попълване на отчетни книги и предоставяне на годишни отчети. За целта те подават чрез НИСО данни за количеството, свойствата, произхода на отпадъците и други данни според изискванията.

Това важи в пълна сила за ползването на торове и препарати за растителна защита. Имайте предвид, че някои продукти са получили заповеди за отмяна и прекратяване на действащото разрешително през 2021 г. Затова следете сайта на БАБХ (Регистри – Растителна защита – Списък на ПРЗ с отнети или прекратени разрешения).

Фирмите, които събират безплатно използвани опаковки и отпадъци от продукти от дейността на стопаните, ще продължават да го правят, но само на тези, които са регистрирани в системата. 

Освен регистриране на работни листи за генерираните отпадъци, периодично се подават също:

• Отчетни книги за образувани отпадъци – всеки месец;
• Годишен отчет за образувани отпадъци – веднъж годишно. 

До 1 септември стопаните трябваше да предоставят годишните си отчети за 2020 г., а до 30 септември е срокът за въвеждане на информацията от отчетните книги за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли и август. Това ще позволи на задължените лица да генерират автоматично данни в годишните си отчети за 2021 г.